Image
Image

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές οι οποίες περιλαμβάνουν τοποθεσίες και τοπία διεθνούς γεωλογικής σημασίας που διαχειρίζονται με έναν ολιστικό τρόπο όσον αφορά στην προστασία, την εκπαίδευση και την βιώσιμη ανάπτυξη. Ένα Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO εμπεριέχει έναν αριθμό ιδιαίτερα σημαντικών τόπων από γεωλογικής άποψης (Γεώτοποι) και χρησιμοποιεί τη γεωλογική του κληρονομιά, σε συνδυασμό με όλες τις άλλες πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του, για να προωθήσει την ευαισθητοποίηση και την κατανόηση βασικών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία, όπως η βιώσιμη χρήση των πόρων της γης, ο περιορισμός των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και η μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με τις φυσικές καταστροφές.

Ευαισθητοποιώντας τις τοπικές κοινωνίες για τη σημασία της γεωλογικής κληρονομιάς στο χώρο και στο χρόνο, τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO δίνουν στους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτά μια αίσθηση υπερηφάνειας για τις περιοχές τους και ενισχύουν την ταύτισή τους με αυτές. Επιπλέον τονώνεται η δημιουργία καινοτόμων τοπικών επιχειρήσεων, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και παρέχονται υψηλής ποιότητας σεμινάρια κατάρτισης, ενώ προκύπτουν νέες πηγές εσόδων μέσω του γεωτουρισμού, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους γεωλογικούς πόρους.

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO ενδυναμώνουν τις τοπικές κοινότητες παρέχοντας την ευκαιρία να αναπτύξουν συνεργασίες με κοινούς στόχους οι οποίες σχετίζονται με την ανάδειξη σημαντικών γεωλογικών διεργασιών και χαρακτηριστικών, χρονικών περιόδων, ιστορικών θεμάτων που συνδέονται με τη γεωλογία ή την εξαιρετική γεωλογική ομορφιά της κάθε περιοχής. Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO ιδρύονται μέσω μιας διαδικασίας «από τη βάση προς την κορυφή», στην οποία συμμετέχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς καθώς και οι αρχές της κάθε περιοχής.

Αν και κάθε Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO χαρακτηρίζεται από μια ιδιαίτερα πλούσια γεωλογική κληρονομιά διεθνούς σημασίας, ο πραγματικός σκοπός των Γεωπάρκων είναι να εξερευνήσουν, να αναπτύξουν και να «γιορτάσουν» τους δεσμούς μεταξύ αυτής της γεωλογικής κληρονομιάς και όλων των άλλων πτυχών της φυσικής, πολιτιστικής και άυλης κληρονομιάς. Πρόκειται ουσιαστικά για την επανασύνδεση της ανθρώπινης κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα με τον πλανήτη Γη που αποκαλούμε «πατρίδα» και γνωρίζοντας αυτό, να γιορτάζουμε κάθε στιγμή πώς ο πλανήτης μας και η 4.600 εκατομμυρίων ετών ιστορία του έχουν διαμορφώσει κάθε πτυχή της ζωής μας, καθώς και των κοινωνιών που έχουμε δημιουργήσει πάνω σε αυτόν.

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO αποτελούν από το 2015 μία από τις κατηγορίες των επίσημα αναγνωρισμένων αποθεμάτων της UNESCO στο πλαίσιο του Προγράμματος του οργανισμού για τα Γεωπάρκα και τις Γεω-επιστήμες (International Geoscience and Geoparks programme- IGGP). Σήμερα σε όλες τις ηπείρους της γης υπάρχουν 184 Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Ευρώπη και στην Ανατολική Ασία.

Το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων (Global Geoparks Network) και τα επιμέρους δίκτυα, όπως το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων (European Geoparks Netowork), παρέχουν τους απαραίτητους δίαυλους συνεχούς ενημέρωσης και συνεργασίας των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, ανεξάρτητα από τον τόπο στον οποίο αυτά βρίσκονται. Πλήθος δράσεων με βάση τη γεωλογική κληρονομιά και ευρύτερα τη φυσική και πολιτισμική κληρονομιά, που αφορούν την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, εκπαίδευση, προστασία, τοπική ανάπτυξη και τουρισμό, λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο σε όλα τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο υπάρχουν σήμερα οκτώ Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO: Λέσβος, Ψηλορείτης, Χελμός- Βουραϊκός, Βίκος- Αώος, Σητεία, Γρεβενά- Κοζάνη, Κεφαλλονιά- Ιθάκη και Τρόοδος. Τα Ελληνικά Γεωπάρκα συγκροτούν το Ελληνικό Forum Γεωπάρκων

Διοργανωτές Συνεδρίου

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Organizing -Administrative Bureau/ Secretariat:

Image

Conferre SA: "The Art of Bringing People Together".

  • Stavrou Niarchou Ave., Mares Position
    GR455 00 Pedini, Ioannina, GREECE
  • +30 26510 68610
  • +30 26510 68611
  • info@conferre.gr
ΓΕΜΗ: 31498929000
Image

Certified by ISO 9001:2015
Certificate Number 00.12.0895

Image

Αριθμός Αδείας ΕΟΤ
0622E60000012001

Image